Ege – Akdeniz Turu Önerisi

Her tatilin bir amacı vardır. Dinlenmek , yüzmek , kültür gezisi yapmak , anı oluşturmak , heyecanlar aramak , yapmak istediklerini gerçekleştirmek bunlardan birkaçı…

Bizim amacımız da özetle yeni yerler görmek ve profesyonel fotoğraf makinesiyle bazı çekimler denemek ve olursa yarışmaya girmekti. Geçen sene tek başıma yaptığım (Dikili – Cunda tarafı)  ama kısa tuttuğum Ege turunun bir devamı oldu.

Ne yenir,ne içilirden çok dar kapsamda ne yaptığımızı , rotamızı ve görülecek yerleri ileteceğim. Bu sayede bu rotayı seçenlerin nerede daha fazla kalacakları , nerede kalmayacakları konusunda fikir edinecekler. Blogda paylaşma nedenim özetle bu noktadır.

Rotanızı gün sayısına göre belirlemenizle başlayın. Biz planladığımızı % 95 oranında gerçekleştirdik. %5 de duruma göre daha iyi dediğimiz seçenekler olup , esneklik payını da verimli geçirdik.

Aracı ben kullandığımdan sıralamayı yazmak zor olmayacak. Toplamda 1950 km yapıp , 3 şehirde konakladık.

İstanbul – Bursa – Gölyazı – Balıkesir (30 dakika arkadaş ziyareti) – Salihli (Sardes) – Çeşme – Seferihisar – Selçuk – Şirince – Efes – Kuşadası – Davutlar – Didim – Akyaka – Dalyan – Pamukkale – Salihli – Bursa

Aralarda çok fazla tarih/coğrafya yerleri var ki adım adım size anlatırken bahsedeceğim.

Videolarla kısa tanıtım yaptım , yotube üzerinde birleştirince yayınlayabilirim. Fakat arkadaşım 2.16 saniyelik güzel bir video ile özetledi .O videoyuyu ekleyeceğim.

İlk durağımız , benim de çok sevdiğim Gölyazı . Gölyazı Ulubat gölü kıyısında yer alan yarımada. Balıkçılık,zeytincilikle beslenen bu yarımada Apollon krallığının merkezi imiş. Uzun uzun her yeri anlatmaya kalkarsak sıkıcı bir yazı haline geleceğinden birkaç cümle ile özetleyeyim.

Yer: Gölyazı,Bursa

Öneri : Ağlayan Çınar’da çay içmek , yarımadanın etrafını dolaşmak , fotoğraf çekmek , yarımadayı gören kilise üzerinde yer alan tepeden fotoğraf çekmek , kiliseye uğramak ve köy evinde gözleme yemek.

DSC_0146 DSC_0194

Fotoğraf : Hikmet Bozdemir

Yer : Salihli Kurşunlu Kaplıcaları ve Sardes , Tepe Gazinosu

Salihli’ye gittiğinizde Lidyalılar Sardes(müze kart ile giriş yapabilirsiniz)  ve kaplıcaları görmeden gitmeyiniz.

Gazoz veya buz gibi suyunu tercih edersiniz.Vaktiniz olursa piknik yapmak için uygun bir yerPhotoGrid_1439085296565

1 gün Salihli’de kaldıktan sonra 07:00 de Çeşme’ye doğru yola çıktık. Ilıca’da 1 gün kaldık.

Yer : Çeşme Ilıca ve Alaçatı 

Ilıca’nın denizi ve sahili uğramaya değer. Halk plajı ve özel sahiller var . Sahilinde taş yok , fakat dalgalı .

Akşam gün batımında Alaçatı’daydık. Gittiğim yerlere puan vererek gittiğimden ilk yüksek puanı Alaçatı aldı.Alaçatı ve Ilıca Aysel’in önerisiydi . Bu önerisine karşı Eylül’de doğum günü hediyesi olarak Gölyazı’yı dolaşacağız.

Yaşam kalitesi , coğrafyası ve evleriyle kesinlikle görülmesi gereken bir yer. Bol bol fotoğraf çekeceğiniz bir mekan olacak.

PhotoGrid_1439149320703IMG-20150818-WA0017

İkinci fotoğrafı çekebilmek için Hikmet 2 saatten fazla uğraştı.

3.gün yorucu olacağını biliyorduk . Çünkü çok fazla yer gezecek ve Didim’e kadar bir yerlerde kalmayacaktık. O yüzden yine 06:00 da kalkıp Seferihisar üzerinden Selçuk ‘a geçtik. Efes(Dünya mirsa listesinde) , Meryem Ana , Şirince , Matematik Köyü.

Bu bölgeye geldikten sonra 4 görülesi yerden en çok Şirince ve matematik köyünü beğendim. Son 2 sene yapılacaklar listemde yer alıyordu.  Ali Nesin ile görüşemedim fakat sonradan maille tanışmak için onay almış oldum. Köy hakkında söylenecek çok şey var. Benim tespitim : Öğrenciler istekli , öğretmenler görevli. Tüm öğrenciler temizlik yapıyor ve tatilin de keyfini çıkarıyor.

Şirince evleri Cumalıkızık evlerine benzer. Köylü kızlardan takı alabilirsiniz. Şirince’nin kara dut sarabını kesinlikle öneririm.

Yer : Efes , Şirince , Matematik Köyü 

PhotoGrid_1439234056099IMG-20150818-WA0012

Yer : Kuşadası – Davutlar 

Milli parka ve civar tarihi yerlere  1 gün ayırın.

Sonraki durağımız Kuşadası ve Davutlar milli parkı . Kuşadasını bildiğim için çok kalmadık , sadece bir tur attık Davutlar milli parkı  yapılacaklar listeme aldığım , içinde ayrı bir dünya olan milli park. Yaban domuzlarıyla meşhur olması yanında kanyon , koşu parkurları , sahili mevcut.

3 sahilinden 2 tanesi taşlı olması sebebiyle çok beğenmedim. Enerjiniz varsa Davutlara 1 gün ayırmanızı tavsiye ederim.

Yer : Didim

Altınkumun keyfini çıkartın.

Didim’e geldik. Didim ‘in altınkumu ve denizi gerçekten güzel. Sabah 10 km koştuktan sonra çevreyi fotoğraflama ve tanıma şansım oldu. Genelde yerli olması sebebiyle fiyatlar da uygun.

Yüzmek istiyorsanız erkenden denize girin , öğleye doğru sahilde yer bulamıyorsunuz. Bir de turunuzu hafta içine denk getirmeye bakın.

Tatilin en güzel 5 gününe geldik. 2 gün Akyaka , 2 gün Dalyan , 1 gün Pamukkale – Salihli .

Yer : AKYAKA / DALYAN 

Akyaka – Dalyan önerileri boş çıkarmayan Türkiye’de olmazsa olmaz görülesi yerlerden. İster ailenizle , isterseniz arkadaşlarınızla gidiniz. Her ikisi de sizler için uygun.

Akyaka : Muğla Ula ilçesine bağlı Otel/pansiyonların çokca olduğu , genelde ailelerin kaldığı cennet tabir edebileceğimiz mavi – yeşil diye özetleyebileceğim bir yer.

Tabiri yerindeyse deniz kozalaklarının denize düştüğü harika bir yer. Bir ara Ölüdeniz ile karşılaştırma gereği bile duydum.

Sabah 07:00 de koşuya çıktığımda güneş ışığyla cennet olduğuna inanıyorsunuz. Ormanlık alanda kamp kuran ailelerin sabahları körfez manzarası ve kuş cıvıltılarıyla kalkması ve gerinmesine de şahit olan ben buraya ikinci kez 2-3 günlüğüne gelmek istiyorum.

Ormanlık alanda bir sabah yürüyüşü ve koşusu yapmanızı , ardında da azmak nehri ile birleşen Akyaka denizinde yüzmenizi öneririm. Her kulaçta azmak nehrinin 14 derece suyunu hissedeceksiniz.

Bir gün mutlaka tura çıkıp İngiliz Koyu , Sedir Adası , Lacivert Koyu ve diğer koylara mutlaka uğrayın. Sedir Adasında ayrı bir gizli Akyaka bulacak , dünyada sadece 2 tane bulunan beyaz kumu göreceksiniz.

Ayrıca Azmak nehrine girip , cesaretiniz de varsa yüzünüz. 14 derece olan Azmak soğukluğu ile  sok etkisi yaratıyor.Buraya gelmişken bu suyu tadınız . 

Biz bırakın şok etkisini birçok su oyunlarıyla fotoğraf da çektik.

Azmak nehri boyunca da mutlaka bir sandal turu yapın. Akvaryum gibi nehri görecek , egeli kaptanın sohbetlerini dinleyeceksiniz. Azmak kelimesinin anlamını da öğrenmiş olacaksınız.

IMG-20150818-WA0015 IMG-20150820-WA0046 PhotoGrid_1439356534230 PhotoGrid_1439912895790DSC_0563DSC_0095

“Akyaka’da 1 gün daha mı geçirelim?” diye plandan ayrılma gibi tereddütümüz burada oldu fakat Dalyan’a vardığımızda tereddütümüz geride kaldı. Dalyan halkın deyimiyle biz Türkiye insanından önce İngiliz , Alman , Fransızlar tarafından keşfedilen bir antik/deniz kenti. İztuzu plajı , Kaunos , Kaya mezarları , Radar Tepesi , Dalyan Deltası  görülmesi gereken yerlerin başında yer alıyor. Biz ilk gün Radar Tepesi denen 5km boyunca çıkılabilen bir noktaya çıkıp bol bol fotoğraf çekimi yaptık. Araba ile çıkmak bir noktadan sonra riskli de olsa delta ve müthiş manzarayı görünce unutuyorsunuz. (Radar Tepesinde Süper Dadı ile karşılaştık : ))

İztuzu plajı , kaplumbağaların (Caretta caretta) yumurtladığı bir yer.

Burada çoz uzatmadadan İztuzu ile ilgili geniş bir bilgi edinmenizde fayda var.

Güzelim plaja yakın yerlerin imar açılması gibi tatsız bir konudan bahsetmeyeceğim. Umarım olmaz.

Dalyan Deltası içerisinde deniz otobüsleriyle gezinmeniz , yapabiliyorsanız videoyaya almanızı öneririm.

Kaunos ve kral mezarlarını yürüyerek dolaşmanız en uygunu. Kaktüse benzer bir bitkinin tadına bakmanızı , sandallarla geçtiğiniz yerde nar suyu içmenizi öneririm.

Sandalları kullanan kaptanlarımız 40-50 yaşlarda 2 bayan . Baba mesleklerini devam ettirdiklerini ve bu işi yaz-kış yaptıklarını ilettiler.

Tatlı ege şiveleriyle yer yer Türkçe yer yer de İngilizce konuşuyorlar.

Köyün hemen hemen her avlusunda ya taze meyve suyu ya da gözleme tarzı yiyecek birşeyler satılıyor. Köylü kadınların ingilizce konuşmasını bir yerden sonra tebessümle karşılaşıyorsunuz.

Sizlere ” ayran katıvereyim mi?” diye tatlı ege şivesi kullanırken bir anda “Welcome , yes please”  deyiveriyorlar.

DSC_0005 DSC_0042
IMG-20150818-WA0016
DSC_0043

PhotoGrid_1439828845001 PhotoGrid_1439982151151

Koşmayı seviyorsanız İztuzu plajında koşmanızı öneririm . 6km lik uzun , temiz bir plaj.

Dalyan ve Akyaka ile anlatılacak ayrı bir blog yazısı fakat Pamukkale’ye geçip sonlandıralım.

PhotoGrid_1439719909659

Kale’yi geçtikten sonra Denizli’yi tepeden gören bir seyir kafede kahvaltı yaptık. Fakat bu yerin müşteri memnuniyetinden uzak davranışlarına rağmen kahvaltıyı güzel yaptık.

Travertenleriyle ön plana çıkan Pamukkale’ye her mevsim gidebilirsiniz. Biz gittiğimizde oldukça yabancı turist vardı.

Sonuç olarak , kültür turizmi ön planda olan ve 2500 adete yakın fotoğraf çektimiz muhteşem bir tur oldu.

Tatil içeriğiyle ilgili öneri isterseniz ya da soru sormak isterseniz mail (sdteser@hotmail.com)  atabilir , yazının altındaki yorum kısmına da yazabilirsiniz.

Düşüncelerinizi paylaşın :)